söndag, 14 juli, 2024

Eldningsförbud i hela Jönköpings län

Uppdatering: Från och med onsdag 28 juni klockan 12.00 upphävs eldningsförbudet i Jönköpings kommun.

Från och med tisdag den 30 maj klockan 10 kommer eldningsförbud gälla i skog och mark i hela Jönköpings län.

På grund av den ökade brandrisken i Jönköpings kommun har det införts ett eldningsförbud. Den nuvarande marken är mycket torr och prognoserna visar att det kommer fortsätta vara varmt väder.

Eldningsförbudet innebär att det är förbjudet att elda utomhus i skog och mark. Det inkluderar områden som ligger nära skog och där elden lätt kan sprida sig. Syftet med förbudet är att minska risken för skogsbränder. Generellt sett innebär eldningsförbudet att man inte får använda öppen låga utomhus.

Vad som kan vara tillåtet under eldningsförbudet:

  • Trots eldningsförbudet kan eldning, grillning eller matlagning vara tillåtet vid iordningställda platser som är utformade för att minimera risken för spridning. Exempel på sådana platser är grill- eller eldplatser som är avgränsade med obrännbart material och har en bred markyta med grus eller liknande runt omkring eldplatsen. Det är viktigt att alltid kontrollera vad som gäller för platsen innan man börjar grilla.
  • Ett eldningsförbud gäller normalt sett inte områden där hus och byggnader ligger intill varandra eller är åtskilda av en väg, gata eller parkmark.
    Det innebär att du får grilla på din egen trädgårdstomt, på innergårdar och gårdar till flerbostadshus, på din kolonilott, i parker och på vissa campinganläggningar.

Mer om eldningsförbud på Jönköpings kommuns hemsida.

Relaterade Artiklar

Jönköping
något regn
14.8 ° C
14.8 °
14.8 °
100 %
2.6kmh
100 %
sön
19 °
mån
20 °
tis
21 °
ons
20 °
tor
16 °

Mest Läst