måndag, 25 september, 2023

Skärpt eldningsförbud i Jönköpings län

Uppdatering: Från och med onsdag 28 juni klockan 12.00 upphävs eldningsförbudet i Jönköpings kommun.Från och med tisdag den 13 juni råder skärpt eldningsförbud i Jönköpings län.

På grund av att den nuvarande marken är mycket torr och prognoserna visar att det kommer fortsätta vara varmt väder införs skärpt eldningsförbud.

Eldningsförbudet innebär att all form av eldning och grillning i skog och mark är förbjuden. Mark i detta sammanhang är yta så nära skog att eld lätt kan spridas dit.

Vad innebär skärpt eldningsförbud och vad gäller?

Det är förbjudet att:

  • elda, grilla eller utföra annan bränning med fasta bränslen i skog och mark. Exempel på fasta bränslen är ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar. Förbudet att elda och grilla gäller även på fasta grillplatser.
  • elda i annat syfte än att grilla i sammanhållen bebyggelse. . Sammanhållen bebyggelse innebär ett område där hus och byggnader ligger intill varandra eller bara skiljs åt av en väg, gata eller parkmark.

Det är tillåtet att:

I skog och mark:

  • använda utrustning för matlagning som drivs av gas eller vätska så länge den placeras så att brandfaran är låg. Exempel på sådan utrustning är olika typer av friluftskök.

I sammanhållen bebyggelse:

  • grilla på en fastighetstomt. En fastighetstomt kan vara till exempel en villatomt, innergårdar och gårdar till flerbostadshus.
  • Använda engångsgrillar

Skriver Jönköpings kommun på sin hemsida.

Relaterade Artiklar

Jönköping
klar himmel
14.8 ° C
14.8 °
14.7 °
82 %
7.2kmh
0 %
mån
17 °
tis
19 °
ons
20 °
tor
22 °
fre
16 °

Mest Läst